Vyměň chemii za jídlo

Julita Batorová ; překlad Mirka Polová

Dnes vráceno


Copies Bound volumes
Loading copies
Document is currently in processing No copies Document has no bound volumes
Citation
Related
All parts
Contents
Obsah SEZNAM RECEPTŮ..........................................12 ÚVOD....................................................15 JAK TOHOTO RÁDCE POUŽÍVAT...............................21 I. PŘÍHODY ZTRÁPENÉ MATKY...............................23 II JAK TO BYLO U NÁS 23 2| OSVÍCENI NA KRÉTĚ 26 3| MOTIVACE 27 II. POTRAVINY - NÁVOD ? POUŽITÍ.........................31 1| RACIONÁLNÍ VÝŽIVA 31 2| POTRAVINY EKOLOGICKÉ A POTRAVINY ZPRACOVANÉ 35 3| PŘÍRODNĚ IDENTICKÉ AROMA -O TOM, ŽE „TÉMĚŘ“ ZNAMENÁ VELKÝ ROZDÍL 38 k\ NA STOPĚ ZLOČINCŮ ANEB O SYNTETICKÝCH PŘÍDATNÝCH LÁTKÁCH 38 5| GENETICKY MODIFIKOVANÉ ORGANISMY 43 6| PŘÍPUSTNÉ NORMY JSOU NEPŘÍPUSTNÉ 44 7| Z CHEMICKÉHO NA LIDSKÝ ANEB JAK ČÍST ETIKETY 46 a| Pořadí složek 47 ¦ b| Energetická hodnota 47 ¦ c| „Neobsahuje konzervanty" 48 ¦ d| Stopová množství nezanedbatelné hodnoty 48 ¦ e| „Prověřeno“, „otestováno“, „odpovídá“, „doporučeno“ 48 ¦ f| „Méně než 2 %“ 49 ¦ g| Paradoxy výrobců 49 III. OŠKLIVÉ VÝRAZY..................................51 1| CUKR 51 a| Náhražky rafinovaného cukru 52 I al SYNTETICKÁ SLADIDLA 52 I a2. POLOSYNTETICKÁ SLADIDLA 53 I a3. PŘÍRODNÍ NÁHRAŽKY BÍLÉHO CUKRU 54 ¦ b| Sladkosti 59 ¦ c| Něco na zub 66 ¦ d| Bez cukru neznamená vždycky to samé 68 I KAKAO 69 I KEČUP 69 I MAJONÉZA 70 1 HOŘČICE A KŘEN 71 2| MLÉKO &SP0L 74 a| Máslo, nebo margarín? Toť otázka 82 ¦ b| Smetana 85 ¦ c| Žlutý sýr 86 ¦ d| Tvaroh 86 ¦ e| Kefír 88 ¦ f| Jogurty a tvarohy pro mlsné jazýčky 89 ¦ g| Modifikované mléko 94 ¦ 3! BUDE Z TÉ MOUKY CHLÉB? 95 Pečivo 99 IV. JAK SE DO LESA VOLÁ.............................109 VEJCE 109 V. NAD KROUPAMI SE NEOFRŇUJ!.......................112 1| TĚSTOVINY 112 2| RÝŽE 112 3| KROUPY, KRUPKY, KRUPICE 113 4| KAŠE 114 5| CEREÁLIE 116 VI. JAK VONÍ BROKOLICE?..............................120 1| ZELENINA A OVOCE 120 DĚTSKÉ PŘESNÍDÁVKY 129 i HRANOLKY-JAK BEZ NICH ŽÍT? 129 2| JAK DO JÍDLA VPAŠOVAŤ ZELENINU 131 a| Luštěniny 131 ¦ b| Listová zelenina 133 ¦ c| Česnek 133 3| DOMÁCÍ ZAHRÁDKA 137 4| SEZÓNNÍ KALENDÁŘ ZELENINY A OVOCE 138 VIL KOLIK MASA V MASE?...............................1A1 1| MASO 141 a| Uzení 144 ¦ b| Grilování 147 2| UZENINY 148 3| PÁRKY 152 Vlil. ZDRAVÝ JAKO RYBA...............................155 1| RYBY 155 2| RYBÍ KONZERVY 160 IX. TUKY.............................................162 X. SŮL..............................................165 XI. SUŠENÉ OVOCE.....................................167 XII. INSTANTNÍ POKRMY ČILI RYCHLOVKY.................169 1| ŽELÉ, PUDINK, ROSOL 169 2| BUJÓNOVÉ KOSTKY A POLÉVKOVÉ KOŘENÍ V PRÁŠKU I TEKUTÉ 172 3| KÁVA PŘÍRODNÍ, Cl NEPŘÍRODNÍ? 174 4| MELTA 176 5| ČAJ A CAJÍČEK 176 XIII. ŠŤÁVY A NÁPOJE................ ŠŤÁVY PRO MIMINKA A MALÉ DĚTI 180 178 XIV. SLUNCE VE SKLE ANEB O ZAVAŘENINÁCH..............183 1| DŽEMY 184 2| OVOCNÉ SIRUPY A KOMPOTY 186 3| KVAŠÁKY 188 XV. JESTLI VODA ZDRAVÍ DODÁ?........................189 1| VODA Z KOHOUTKU 189 2| BALENÉ VODY 190 XVI. LÉKY NIKOLI Z BOŽÍ LÉKÁRNY......................193 1| LÉKY 193 2| PROBIOTIKA 195 3| DOPLŇKY STRAVY 198 XVII. POTRAVINOVÁ RECYKLACE...........................202 1| MRAŽENÍ 202 2| KOMPOST 202 XVIII. ZVÍŘE JE TAKY ČLOVĚK...........................204 XIX. PLASTICKÝ NEZNAMENÁ FANTASTICKÝ..................207 1| KUCHYŇŠTÍ POMOCNÍCI 207 2| POMOCNÍCI, KTERÉ BY BYLO LEPŠÍ Z KUCHYNĚ VYHODIT 208 a| Teflonová pánev 208 ¦ b| Mikrovlnná trouba 209 ¦ c| Plastové nádobí - plastický neznamená fantastický 210 ¦ d| Varná deska 212 ¦ e| Hrnce 213 XX. VŠEOBECNÉ RADY...................................214 1| RODINNÉ MEMOÁRY ANEB PÁR RAD PRO RODIČE 214 2| RADY PRO VŠECHNY 217 ZÁVĚR 220 TABULKA ŠKODLIVÝCH NEBO POTENCIÁLNĚ ŠKODLIVÝCH POTRAVINÁŘSKÝCH ADITIV.............................223 SKUPINY POTENCIÁLNĚ ŠKODLIVÝCH POTRAVINÁŘSKÝCH ADITIV.............................233 REJSTŘÍK...........................................234 PODĚKOVÁNÍ.........................................244
Detail
MARC
Field Ind Field content
leader -----nam a22------i-4500
1 kpw01106140
3 CZ PrSKC
5 20201208081548.8
7 ta
8 200901s2020----xr ||||e||||||001|0|cze||
20 ## $a 978-80-247-3735-5 $q (brožováno)
40 ## $a ABA001 $b cze $d KLG501 $e rda
41 1# $a cze $h pol
72 #7 $a 613 $x Hygiena. Lidské zdraví $2 Konspekt $9 14
80 ## $a 613.2/.3 $2 MRF
80 ## $a 614.31 $2 MRF
80 ## $a 663/664-021.465 $2 MRF
80 ## $a 641.56-056.22 $2 MRF
80 ## $a (0.062) $2 MRF
80 ## $a (083.12) $2 MRF
100 1# $a Bator, Julita $7 xx0254000 $4 aut $e Autor
240 10 $a Zamień chemię na jedzenie. $l Česky
245 10 $a Vyměň chemii za jídlo : $b víš, co obsahují tvoje oblíbené jogurty, kečupy, sušenky? / $c Julita Batorová ; překlad Mirka Polová
250 ## $a První vydání
264 #1 $a Praha : $b Alferia, $c 2020
300 ## $a 245 stran ; $c 21 cm
336 ## $a text $b txt $2 rdacontent
337 ## $a bez média $b n $2 rdamedia
338 ## $a svazek $b nc $2 rdacarrier
500 ## $a Přeloženo z polštiny
500 ## $a Vydal Nakladatelský dům Grada pod značkou Alferia
500 ## $a Obsahuje rejstřík
520 ## $a Julita Batorová si myslela, že její děti nedokáže nic úplně uzdravit a že se nikdy nezbaví alergií a častého užívání anitibiotik. Ale ukázalo se, že stačí změnit stravu: jídlo může skutečně léčit!
650 07 $a racionální výživa $7 ph124968 $2 czenas
650 07 $a hygiena potravin $7 ph120984 $2 czenas
650 07 $a kvalita potravin $7 ph135653 $2 czenas
650 07 $a dietní jídla $7 ph114317 $2 czenas
653 ## $a Hygiena výživy
653 ## $a racionální výživa
653 ## $a kvalita potravin
653 ## $a dietní jídla
655 #7 $a populárně-naučné publikace $2 czenas $7 fd131864
655 #7 $a kuchařské recepty $2 czenas $7 fd132687
700 1# $a Polová, Mirka $d 1962- $7 xx0019152 $4 trl $e Překladatel
900 $a CBA001 $b 18
910 ## $a KLG501 $b N/613.2/.3Bator
998 $a 008980041
1058 $a naučná
1060 $a N
Loan history
{{$parent.item.lendDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.endDate | jpDate:'d.M.yyyy'}}
{{$parent.item.state | loc}} by user {{$parent.item.user | loc}}
Item {{$parent.item.exemplar | loc}}
Dept {{$parent.item.department | loc}}
Processing history
Předchozí verze
  • {{revision.date | jpDate:'d.M.yyyy HH:mm'}}
    Aplikovat
    {{revision.content}}